ULB
VUB
VUB
EN / FR / NL
Interuniversitair Instituut voor hoge energie fysica
Gezamenlijk instituut van de VUB en de ULB
Gelegen in Brussel

Het IIHE en de Nobelprijs FysicaHartelijke gelukwensen aan Fran├žois Englert en Peter Higgs voor het verkrijgen van de hoogste wetenschappelijke onderscheiding!

Van voorspelling tot ontdekking: een halve eeuw.

Het IIHE speelt een actieve rol in het CMS-experiment, dat op 4 juli 2012 het scalaire boson van het Standaard Model ontdekte. Dit volgde op meer dan twintig jaar van intensieve R&D, instrumentatie werk, data-acquisitie en analyse. Het scalaire boson werd in 1964 voorgesteld door François Englert, Robert Brout (overleden), beiden van de ULB, en Peter Higgs, uit Edinburgh. Hun essentië le bijdragen aan het begrip van de aard van elektrozwakke symmetriebreking zijn erkend met de toekenning van de Nobelprijs voor de Natuurkunde, de hoogste erkenning in de fysica.

Nobelprijs Ceremonie

Op dinsdag 8 oktober kondigde het Nobelprijs Comité de winnaars van de Nobelprijs 2013 voor Natuurkunde aan:

The announcement ceremony

Aankondiging van de winnaars van de Nobelprijs 2013.

De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2013 werd gezamenlijk toegekend aan François Englert en Peter Higgs "voor de theoretische ontdekking van een mechanisme dat bijdraagt aan ons begrip van de oorsprong van de massa van subatomaire deeltjes, en die onlangs werd bevestigd door de ontdekking van het voorspelde elementair deeltje, door de ATLAS en CMS experimenten bij CERN's Large Hadron Collider "

The royal Swedish academy of Sciences has released a document describing the scientific background on the Nobel Prize in Physics 2013. It can be found here.